CORRECTE OMGEVINGSTEMPERATUUR EN VOCHTIGHEIDSGRAAD CRUCIAAL

Winkelklimatisatie chocolaterie is geen overbodige luxe

Chocolade is een delicaat product. Belangrijk is een constante temperatuur. Klimatisatie zorgt niet alleen voor verkoeling tijdens warme dagen, maar ontvochtigt ook de lucht, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Bovendien verhoogt airconditioning het algemene welzijn van u, uw klanten en uw medewerkers. Leveranciers gaan uit van uw noden en behoeftes om te bepalen welke airco het best beantwoordt aan de uiteenlopende eisen. De keuze hangt af van onder meer de grootte van de winkel en de oriëntatie.

KLIMATISATIE IN EEN NOTENDOP

  • Een constante temperatuur en gecontroleerde luchtvochtigheid zijn een must.
  • Een aangenaam binnenklimaat schept de ideale winkelomgeving vanaf het moment dat de consument de winkel binnenstapt.
  • Airconditioning is altijd een kwestie van maatwerk door specialisten.
  • Voor elke ruimte en elk budget is er een oplossing.
  • Met geavanceerde systemen monitort u alle koelzones in uw pand, wat leidt tot optimalisatie en kostenbesparing.

GECONTROLEERD KLIMAAT IS EEN MUST

Constante temperatuur

Temperatuur en luchtvochtigheid gaan hand in hand, en spelen een cruciale rol in de chocolaterie. De ideale productie-, bewerk-, bewaar- en verkooptemperatuur ligt tussen de 12 en 20 °C. Bij hogere temperaturen is er kans op smelten. Pralines met alcohol of roomboter geven de voorkeur aan koele temperaturen. Chocolade met vullingen van praliné, room en marsepein of truffels zijn op hun best tussen de 15 à 18°. Bij hogere temperaturen wordt de chocolade zachter en neemt ook de glans af. Lagere bewaartemperaturen zijn minder riskant. Belangrijk is echter vooral dat de temperatuur constant gehouden wordt en dat er geen grote schommelingen zijn.

Luchtvochtigheid

Onder invloed van licht en lucht wordt het vet in chocolade afgebroken tot kleine deeltjes, met een sterke smaakafwijking en slechte geur tot gevolg. Er kan een witte laag op het product verschijnen onder de vorm van vetrijp door temperatuurschommelingen, of suikerrijp bij een te hoge vochtigheid. Dit proces is oxidatie. Donkere chocolade en melkchocolade bevatten van nature antioxidanten. Witte chocolade bevat die stoffen echter niet, waardoor die veel gevoeliger is voor oxidatie dan de beide andere soorten. Het verdient dan ook aanbeveling om zeker witte chocolade extra goed te beschermen. Als vuistregel geldt voor het bewaren van chocolade een relatieve vochtigheid van ongeveer 50%. Dit evenwicht kan worden bereikt in een presentatietoonbank waarin een aangepast koelsysteem zorgt voor een lage vochtigheid, in combinatie met airco in de winkelruimte.

Meer weten over

WINKELINRICHTING
Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.