TIO WINT GOUD MET BESTE PRALINE EN BESTE CHOCOLADEREEP

UNICUM TIJDENS TIENDE EDITIE BELGIUM CHOCOLATE AWARDS

Nog nooit slaagde een chocolatier erin om goud te behalen in de categorie de ‘Beste Praline’ én de ‘Beste Chocoladereep’ op de Belgium Chocolate Awards, maar daar brengt Tio van Ginneken dit jaar verandering in, een unicum in de wedstrijd van ons vakblad. “Ik zou niet opgeven tot ik de award voor beste praline in de wacht heb gesleept, maar dat ik het zou kunnen combineren met een gouden medaille bij de repen gaat mijn petje te boven. Ik kan alleen maar dankbaar zijn”, vertelt een glunderende jonge Antwerpenaar.

LEERRIJK TRAJECT ACHTER DE KIEZEN

Praktijkervaring boven theorie

Tio omschrijft zichzelf niet als de beste student, maar zijn gedrevenheid als tiener sprak boekdelen. “Ik heb mijn opleiding gevolgd in PIVA, te Antwerpen. Hoewel ik altijd gedacht had mijn zevende specialisatiejaar te voltooien, kreeg ik na mijn zesde jaar een werkaanbieding als eerste patissier. Die kans kon ik niet laten passeren”, verklaart Tio. “Na een halfjaar merkte ik dat het tijd werd voor een andere uitdaging en Manus leek me een logische stap. Hier heb ik vervolgens twee jaar meegedraaid in de patisserie, totdat er een plaats vrijkwam op de plaats waar ik altijd weekendwerk had gedaan. Ik had er echter gauw spijt van dat ik Manus had verlaten, dus klopte ik daar opnieuw aan. Na een paar maanden als patissier te werken, kon ik in de chocolaterie starten, waar mijn passie ligt.”

Op zoek naar meer verantwoordelijkheid

Hoewel Tio niet meteen van plan was te vertrekken bij Manus, kon hij een aantrekkelijk aanbod van Serge Lamoral, bedrijfsleider van Atelier Co-Pains, moeilijk weigeren. Atelier Co-Pains opende pas enkele jaren geleden een eerste bakkerij in Schoten, ondertussen hebben ze maar liefst 12 vestigingen. “Ik ken Tio van vroeger, toen hij stage liep in de zaak waar ik chef was. Elk jaar zijn er een paar individuen die eruit springen en Tio was een duidelijke uitblinker”, vertelt Serge. “Als kersverse chef-chocolatier-patissier bij Atelier Co-Pains kan hij zijn creativiteit zegevieren.”

“Ik ben Patisserie Manus dankbaar voor de kansen die ze mij gegeven hebben”, vult Tio aan. “De winnende creaties zijn ook daar ontstaan, maar ik ben blij met de kans die ik hier krijg en ik kijk ernaar uit om te knallen in de toekomst en samen met het team verder te timmeren aan Atelier Co-Pains.”

“Ik kwam om mijn titel te verdedigen en ik kan stellen dat dat aardig is gelukt”

bca
Serge Lamoral met de kersverse chef-chocolatier-patissier van bakkerij Atelier Co-Pains

NIET AAN ZIJN PROEFSTUK TOE

bca
"Ik had nooit durven dromen dat ik voor het tweede jaar op rij met de hoofdprijs zou gaan lopen en dan nog wel in de twee belangrijkste categorieën.”

Ondanks zijn jonge leeftijd is de Antwerpenaar niet aan zijn proefstuk toe bij de Belgium Chocolate Awards, want ook in de vorige vijf edities was Tio van de partij. “Mijn eerste deelname was op mijn vijftiende. Hoewel ik nog student was, schreef ik me in bij de professionelen onder de naam van mijn toenmalig weekendwerk. Ik greep net naast het podium, maar mijn motivatie was als tiener extra aangewakkerd en het zelfvertrouwen groeide. In 2019 behaalde ik brons bij de professionelen. Mijn praline Sweet Soleil bestond toen uit een lichtzure gel van passievrucht en mango, met een ganache van Tahiti-vanille en tonka-extract”, vertelt Tio.

“Normaliter focus ik mij dus op de pralines, maar vorig jaar besloot ik mijn kans te wagen bij de chocoladebars. En meteen raak, ik was heel trots met de eerste plaats dankzij mijn creatie Yamato, opgebouwd uit drie lagen: een fris zure gelei van de Japanse citrusvrucht sudachi, een kruidige witte chocoladeganache en een krokantje van gekarameliseerde kokos. Ik had natuurlijk nooit durven dromen dat ik voor het tweede jaar op rij met de hoofdprijs zou gaan lopen en dan nog wel in de twee belangrijkste categorieën.”

WINNENDE PRALINE: COCO ROSE

Onverwachte overwinning

De lat lag hoog voor de tiende editie van de Belgium Chocolate Awards. “Ik geef eerlijk toe dat ik de overwinning niet had verwacht, mede door de torenhoge concurrentie. Maar ik heb altijd gezegd dat ik nooit zou opgeven tot ik de award van beste praline aan m’n palmares kon toevoegen. Nu is het moment eindelijk aangebroken; met passie kom je echt wel ver.”

“Na het friszure komt de zachte chocolade en het krokantje; kortom de ideale praline”

Praline opgebouwd in drie lagen

De tiende editie van de awards stond volledig in teken van feest, dus creëerde Tio een praline die voor feest in de mond zorgt; zoals hij zelf zo mooi verwoordt. “De praline is opgebouwd in drie lagen: een friszure gelei van lycheeroos met een lichte toets framboos, een ganache van witte chocolade, kokos en vanille en ten slotte een gekarameliseerd kokoskrokantje met honing en citruszeste. Met deze creatie verwijs ik naar rode geurende rozen, een geliefkoosd geschenk voor moederdag of valentijn. Door dit als praline te verwerken, combineer ik beide werelden, dus zo wordt het ideale geschenkje gecreëerd”, legt Tio trots op.

bca
De praline bestaat uit een friszure gelei van lycheeroos met een lichte toets framboos, een ganache van witte chocolade, kokos en vanille en een gekarameliseerd kokoskrokantje met honing en citruszeste

WINNENDE CHOCOLADEREEP: MARACUJA

Van de beste praline naar de beste chocoladereep, een tweede overwinning op rij en een duidelijke vorm van erkenning voor de Antwerpenaar. “Ik had een duidelijk doel voor ogen, namelijk mijn titel verdedigen. Daar ben ik aardig in geslaagd met mijn reep Maracuja”, lacht Tio. “De chocoladebar bestaat uit 3 lagen: een licht gezouten vanille boterkaramel geblust met passievrucht, een melkchocolade ganache met banaan, passievrucht en een subtiele toets van kalamansi en ten slotte een krokantje van pecannoot. De zwart-gele chocoladebar van gekleurde cacao is bestrooid met goudschilfers.” En wat de naam betreft, daarmee verwijst Tio ik naar het gele zusje van de passievrucht, een exoot uit Zuid-Amerika.

praline
Maracuja is het gele zusje van de passievrucht, een exoot uit Zuid-Amerika

CREATIES BINNENKORT TE KOOP

Serge had met het speculaasventje Brodie al een mascotte, nu heeft Atelier Co-Pains een menselijk uithangbord erbij. “Dat onze nieuwe chef met twee van de zes hoofdprijzen gaat lopen is voor ons natuurlijk een godsgeschenk, een onverwachte wending waar we alleen maar op durfden hopen”, vertelt Serge. “We zijn momenteel volop in de weer om de praline en de gevulde chocoladereep exclusief te koop aan te bieden in onze bakkerijen. Het is de ideale moment om hiermee uit te pakken en Tio extra in de kijker te zetten, dus zo’n kans grijpen we met beide handen.”

“Ik blik tevreden terug op mijn deelnames aan de Belgium Chocolate Awards. Ondertussen heb ik de top in de wedstrijd bereikt en het einddoel is behaald. En volgend jaar? Ik kijk er reikhalzend naar uit om deel uit te mogen maken van de jury, want dat is een enorme eer”, besluit Tio.

Meer weten over

BELGIUM CHOCOLATE AWARDS

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.