Studente Emile Gryzon wint prijs ‘Beste praline’

Chayma ontwikkelt ‘Venexia’ met complexe citrusgel

Chocolaterie kende voor de tiende keer een award toe voor de beste chocoladecreaties. In de categorie ‘Beste praline voor studenten’ ging Chayma El Yazidi met de prijs aan de haal. Haar praline ‘Venexia’ bevat een zelfgemaakte praliné en citrusaroma’s uit verschillende werelddelen. Chayma beëindigt haar zevende jaar aan Emile Gryzon in Anderlecht. 

bca
Het is het laatste jaar voor Chayma aan Emile Gryzon

Emile Gryzon in Anderlecht

Het stond niet in de sterren geschreven dat Chayma haar carrière zou beginnen in de patisseriewereld. In haar familie was haar niemand voorgegaan. Het was in haar vriendenkring dat over de school Emile Gryzon van Anderlecht werd gesproken. En zo kwam het dat ze haar derde jaar middelbaar begon aan die school (september 2016). Ze werkte de tweede en derde graad Bakkerij/Patisserie volledig af (vier jaar dus) en verfijnde haar kennis in een zevende jaar. Dat is het schooljaar dat nu ten einde loopt en het laatste jaar voor Chayma aan Emile Gryzon.

leraar Serge storelli aan haar zijde

Basis en stages

Het is in het vijfde middelbaar dat Chayma als leraar Serge Storelli kreeg. In het laatste jaar leert hij haar alles over chocolade en ijs en hij begeleidde haar tijdens het creatieproces van de winnende praline. Ook hij was aanwezig toen we Chayma spraken na haar overwinning. Serge: “In onze school leren de studenten eerst en vooral de basisknepen voor een beroep als bakker/patissier. Later komen daar regelmatig stages bij. Zo worden de studenten vertrouwd met het metier en leren ze alsmaar autonomer werken.”

Stage bij Sirre in Koekelberg

Chayma: “Ik had het geluk dat ik sinds twee jaar bij bakkerij-patisserie Sirre in Koekelberg aan de slag kon voor mijn stages. Ik werk er nog altijd als student. Als ik afgestudeerd ben, zou ik daar graag aangenomen worden."

‘Beste praline voor studenten’

Terug naar de wedstrijd. Hoe pakt de school Emile Gryzon de deelname aan een wedstrijd aan? Serge: “Wij proberen onze leerlingen zoveel mogelijk te betrekken bij wedstrijden. Dit jaar waren er drie leerlingen geïnteresseerd om deel te nemen. Met een deelname zetten we de studenten bij de sector in een goed daglicht, en we tillen hen zo naar een hoger niveau. Ze moeten heel veel zin hebben om actief deel te nemen en bereid zijn buiten de lesuren veel tijd in de wedstrijd te steken. Aan de wedstrijd ‘Beste praline voor studenten’ van Chocolaterie hebben we al meermaals deelgenomen en in de categorie voor de leerlingen is het de eerste keer dat we winnen.” (Serge Storelli won zelf al in de categorie voor professionelen en sleepte dit jaar de bronzen medaille in de wacht voor de categorie 'Beste bean-to-bar', n.v.d.r.)

“Voor de coating in de roze kleur mengde ik cacaoboter met chocolade”

bca
Chayma dacht bij het thema feest aan carnaval in Venetië en roze werd de hoofdkleur van haar praline

Carnaval in Venetië

Recept verfijnen

Chayma: “Midden maart ben ik concreet begonnen met de ontwikkeling van de praline. Eerst moesten diegenen die wilden meedingen naar de prijs, ideeën (op papier) geven aan mijnheer Storelli. We moesten uitleggen wat ‘feest’ voor ons betekende en hem de nodige argumenten aangeven waarom we wilden deelnemen. Daarna hielp mijnheer Storelli me mijn ideeën te concretiseren en, nog later, mijn recept steeds verder te verfijnen.”

Praline ‘Venexia’ was geboren

Het thema voor dit jaar was ‘feest’. Chayma dacht daarbij aan carnaval in Venetië en roze werd de hoofdkleur van haar praline. Die werd afgewerkt met witte chocolade in de vorm van een pluimpje, de Venetiaanse maskers indachtig. “Voor de naam van de praline voegde ik een goedklinkend suffix, ‘xia’, toe aan ‘Venetië’ en liet ik dat versmelten tot Venexia”, vertelt Chayma.

Zenuwen bij de bekendmaking

Citrusgel

Waarom riep de jury Chayma’s creatie tot de beste uit? “Voor de coating in de roze kleur mengde ik cacaoboter met chocolade. Binnenin zit een citrusgel en caramel. Verder een praliné waarin whisky verwerkt zit en een ganache van kalamansi. En de praline werd dus versierd met een lichtvoetig Venetiaans, wit chocoladepluimpje.”

Juiste keuze van de jury

“Ik moet toegeven dat ik toch wel wat zenuwachtig was op 31 mei, wachten op de resultaten. Je hoopt stiekem wel te winnen maar je verwacht het maar een klein beetje.” Haar begeleider voegt toe: “We zijn heel blij met de eerste prijs en we zijn fier dat de Venexia gewaardeerd werd door een professionele jury."

bca
"Je hoopt stiekem wel te winnen maar je verwacht het maar een klein beetje.” 

Chayma en de toekomst

Of er nog een toekomst is weggelegd voor de ‘Venexia’, zal Chayma dus misschien ontdekken als ze in het werkleven stapt. Chocolaterie wenst haar in elk geval alle succes toe. En Serge besluit: “Tijdens haar stagerapporten kreeg ze altijd goede punten van de stagebegeleider. Haar medewerking werd geapprecieerd en haar gedrag bleek voorbeeldig.” Chayma sluit het interview af met een ontroerend woordje voor mijnheer Sorelli: “Ik wil hem uitdrukkelijk bedanken voor zijn uitstekende begeleiding. Zonder hem was het me niet gelukt.”

Meer weten over

BELGIUM CHOCOLATE AWARDS

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.